torstai 31. tammikuuta 2013

Ei hyvänennaika, minäkö aikuinen...


Ystävä tuossa männä viikolla pohti elämäänsä ja kummasteli miten lomaohjelmaan ovat kuin viekkaat varkaat ja väärät valtijat lipuneet löhöilyn, mässäilyn, lukemattomien päikkäreiden ja juhlimisen ja muutenkin vastuuttoman toiminnan tilalle juoksulenkit, kuntouinti, luistelu, teemakurssit, jne. Oma koulutettu arvaukseni ja tuomioni tilaan on ykskantaan ja iskua sen kummemmin pehmentelemättä vanheneminen, meistä tulee aikuisia. Se syksy kun sienestäminen ja marjastaminen ihan oikeasti alkoi kiinnostaa ja vapaaehtoisesti saaliini itse perkkasin ja valmistelin pakkaseen ja säilöntään, ei siitä häävin montaa auringonkiertoa ole. Tai se kesä kun vein omat mattoni ihan omasta tahdosta rantaan mäntysuopajuuriharhakäsittelyyn sen kansallisklassisen fiiliksen takia - brutaalimman mutta helpomman painepesurikäsittelyn sijasta. Tai herramuvvarijele se talvi kun alkoi tuntua että voisi kiinnostaa siirtää luunsa hiihtoladulle, hiihtämään, perinteistä. Ei näistä kauaa ole.

Vastaavanlaisia ajatuksia ja uusia toimintatapoja on ollut havaittavissa elämisessä yleensäkin: villaset kerrastot ja sukat tuntuvat yht'äkkiä ihan välttämättömiltä, pipo pitää olla päässä vaikka kävisi vain mutkan postilaatikolla, lähikauppaan ei tarvitse ajaa autolla, aina ei tarvitse olla oikeassa vaan voi pitää myös suunsa kiinni. Olen viime syksynä aloitetun itseohjatun juoksukoulun seurauksena alkanut nauttimaan urheilusta siksi että se tuntuu hyvältä (silloin kun se ei tunnu pahalta) ja se on minulle hyväksi, en enään urheile siksi että saisin syödä enemmän tai koska seuran lisenssi on maksettu ja näinollen pakko. Olen oppinut syömään ruokaa sopivissa määrin ja ymmärrän nyt että jos en nyt syö koko buffettia tyhjäksi niin ihan oikeasti minulle riittää jostakin ruokaa muutaman tunnin päästäkin. 

Tässä kohtaa elämää osaa arvostaa niitä sieniä ja marjoja ja naapurin omenapuun satoa pakasteessa, ne ovat terveellisiä. Puhumattakaan sen viitsimisen arvostamisesta jota vanhemmat ovat osoittaneet siinä että ovat jaksaneet raah... pakot... työnt... ohjata meitä vastentahtoisia, marisevia ja kiukuttelevia nulikoita sinne metsään vuosi vuoden jälkeen. Rispektiä! 

Retkievästystä kolmessa polvessa               ©Terhi
Lapsrakas on muuten varsinainen ja luontainen tryffelipossu, löytää parhaimmat ja kauneimmat herkkutatit maastoissa joissa itse sujuvasti kävelen aarteiden yli ja ohi. Olisiko keräilyn jalojen taitojen siirtäminen seuraavalle sukupolvelle nyt helpompaa ja kohde vastaanottavaisempi, vai liekkö tiedonsiirto suoritettu jo äidinmaidossa.

Samaan aikuistumissyssyyn menevät täysjyväleipä ja -pasta, ruisleipä, kaurapuuro, keitetyt/höyrytetyt porkkanat (ilman voita), kävelykengät, sekä suoliston toimintaa edistävät siemenet.

Ja arvatkaapa miten minut ällyytettiin lapsena syömään sieniä... nii-iin, net oli piilotettu Lihapulliin. Terveisiä vaan Kierinkiin :)

Joko sinä olet aikuinen vai pullaatko vastaan? Ja missä noin iässä tuon tilan saavutit?

10 kommenttia:

  1. Ikinä en pullais vastaan, on iloista ikääntyä :) Hei, joulupukiltakin oikeasti toivoo hyvää kirjaa, suklaata ja villasukkia - sitä se on. Hyvin pistit, taas, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta turiset Johanna. Siskorakas herätti ihmetystä kampaajalla värjäyksessä käydessään ohjeistamalla että "harmaisiin ei sitten kosketa!"

      Poista
  2. Itselläni kävi niin, että siirryin vastuuttomasta nuoruudesta suoraan vanhuuteen. Harmaannuin ja vanhenin 30-vuotta yhdessä yössä vajaa neljä vuotta sitten. Bad luck, but that's life. - häri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Häri, itse ajattelisin niin että nyt kun vuodet ovat tuoneet viisautta niin osaa osaa nauttia elämästä niin että ei (viisaudessaan) joudu edesottamuksistaan kärsimään kohtuuttomista sakoista - joita olisi esim. aresti, viikkorahan menetys, tietokoneen/puhelimen käyttöoikeuden menetys, jne. Harmaa on hyvä :)

      Poista
  3. Hieno juttu! Vastaan kysymykseenki nii että saat lisäpisteitä. ;)
    Tuo kuvailemasi ymmärrystila tais tulla joskus parinkympin kieppeillä, eli ei niin kauan aikaa sitten. Taitaa olla niin, että näitä välttämättömiä aikusen elkeitä oppii ajan myötä, ja jokainen eri tahtiin. Suurinpiirtein sitteku teini-ikä loppuu ja perhettä tullee, vois aatella olevansa aikunen.
    Hiihto ja marjastus onnistuu minultaki, vaikka ne olikin niin inhokkeja lapsena. Hikistä puuhaa oli kumpikin. Toinen kesäkuuman takia ja toinen siksi, että ei ollu välineitä. Nykyäänki marjastaessa on kuuma ja selkää pakottaa, ja huippuja urheiluvälineitä en oo nähänykkään. Mutta silti vaan sielä marjamättäälä kykin hyvän saaliin toivossa (pakastin täyttyy silmissä) ja ladulla hikoilen hyvän mielen toivossa (okei, jospa joku kaloriki siinä kuluis).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saara viestistä :)
      Juuri niinkuin sanoitkin, sitä huomaa nauttivansa inhokeista ja laittaa itsenä niiden äärelle ihan vapaaehtoisesti.

      Poista
  4. Miellän minäkin itseni ihan aikuiseksi ja oon ollu sitä jo jonkin aikaa tunnistaen aikalailla kaikki mainitsemasi aikuisuuden merkit. PAITSI. Joudun yhä vielä vaan lähtemään liikkeelle siksi että söin liikaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pirita, kohtuusyömisen opettelussa on kyllä sarkaa kerrakseen, tunnen tuskasi. Osaksi varmaan periytyy vähempiruokaisia aikoja kokeneiden opetuksista... ruokaa ei jätetä! Eiku kaveria..eiku miten se nyt meni...

      Poista
  5. Se hetki elämässä, kun hoksaa toimittavansa siskonsa kanssa vapaaehtoisesti arjessa asioita, joista kuuli pienenä äidin kertomusten kautta siitä mitä ennenvanhaan ja tietenkin koko oman lapsuuden ajan tehtiin. Sienimetsä, marjametsä, kotimakkaran teko, ompelutalkoot ja yhteiset suursiivoukset. Henkilökohtaisen aikuistumisen kipu on löytynyt tietoisesta hetkessä elämisestä. Vastuunkantaja on hereillä, eikö niin?

    Itse kuulun myös niihin avotulessa kypsyneisiin. Viittaan aiemmin kommentoineen anonyymin vastaukseen "yhdessä yössä vanhuuteen". Yksi päivä elämässä, joka muuttaa kaiken, sen hetken ja tulevaisuuden siitä lähtien. Vähän kuin liekissä palanut kärkkäri. Pinta palaa karrelle. Sisältö jää tutisemaan pakkauslämpöä. Olotila sisältää kaikki mahdollisuudet kompostoitua ennenaikaisesti -näin ainakin kärkkärillä.

    Olen monestakin asiasta kuitenkin onnellinen. Vapaa valinta ja siihen liittyvä vastuun kantaminen lienee yksi suosikeistani. Siviilirohkeus on toinen. Vaikkakaan en ole hirveän rohkea vieläkään. Työskentelen. Jokapäiväinen arjen teko ja sana, joiden takana seisoo kun herkkutatti jäkäläisellä kankaalla, vahvistaa kaikkia olemuspuolia.

    Parhaat tryffeliporsaat ovat lyhytjalkaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Tämä taisi olla ensimmäinen kuuleman kärkkärimetafora :) enkä aio kuuklettaa muita vastaavia, tämä on precious!

      Poista