tiistai 12. helmikuuta 2013

Mamma mia, mitkä pullat!


Viikonloppuna tuli erään lukijan kanssa puhe Lihapullista -kuinkas muutenkaan - ja blogista. Laura mainitsi Siken ihanat lihapullat ja muistin että onhan näitäkin pyöritelty. Alla siis ihanan ihana resähti italialais-tyyppisille Lihapullille jonka Sikke Sumari on julkaissut sivuillaan. Itse olen ohjeen löytänyt alunperin jostain muualta mutta en muista enään mistä ja koska en osaa - viitsi - kerätä ohjeita talteen, tuppaavat unohtumaan. Mutta tässä siis elämälle tarkoitusta. Ja jos et tykkää rusinoista ruassa, niin elä jätä niitä kuitenkaan pois, tulet yllättymään :) Elä rohkeasti. Olen tehnyt näitä pullukaisia fondue-juustoon dipattavaksi, mutta maku jää vähän sen voimakkaiden aromien jalkoihin. Parasta issesseen, pastan tai vaikka suupalana miniluumutomaatin tai oliivin kanssa tikutettuna. Voi mahoton!

2 siivua pehmeää valkoista leipää (poista kuori)
tilkka vettä
600 g jauhelihaa
1 nippu sileälehtistä persiljaa pieneksi hakattuna
2 kananmunaa
120 g parmesaania raastettuna (osta pala aitoa parmesaania ja raasta kotona)
3-4 valkosipulin kynttä pilkottuna
suolaa ja mustapippuria myllystä
50 g rusinoita ja
50 g pinjansiemeniä
vehnäjauhoja

Paistamiseen:
reilu loraus Olivado avokadoöljyä ja loraus Olivado oliiviöljyä

Kastike:
reilu loraus Olivado oliiviöljyä
1 sipuli pilkottuna
500 g erittäin kypsiä tomaatteja kaltattuina tai pari purkillista italialaisia purkkitomaatteja
50 g tomaattisosetta
suolaa ja mustapippuria myllystä

Liota leipä pehmeäksi tilkkasessa vettä. Sekoita liha, leipä, persilja, kananmunat, parmesaani, valkosipuli, suola ja pippuri isossa astiassa notkeaksi taikinaksi -- käytä hommaan käsiäsi.
Lisää pinjansiemenet ja rusinat ja anna taikinan levähtää sillä aikaa kun teet kastikkeen.
Kuullota pilkottu sipuli kullankeltaiseksi oliiviöljyssä toisessa pannussa. Lisää kaltatut tomaatit ja mausta tomaattisoseella, suolalla ja pippurilla. Keitä 15 – 20 minuuttia ja lisää sitten lihapullat -- keitä vielä kymmenisen minuuttia.
Tee taikinasta lihapullia ja “puuteroi” ne vehnäjauhoilla kevyesti (tämä pitää pullat mehevinä). Paista pullat pannussa reilussa öljyseoksessa ja kumoa ne kastikkeeseen ja keitä vielä kymmenisen minuuttia.

2 kommenttia:

  1. Olen tähänastisen aikuisuuteni jossakin sopukassa surrut reseptivihkottomuutani. Jonkinasteinen huonommuuden tunne siitä, ettei seuraa ohjeita, on ajatuksissani laskenut asemaani kokkaajien joukossa.

    Joskus vahingoissa satun tv:n ääreen kokkiohjelmien aikaan. Siellä on tarjolla monelaista esikuvaa lihapullan tekijänä. Kapea-alaista gourmee-hifistelyä, jossa "kanamuna ei kuulu kateenkorvan leivittämiseen" ja sitten on tämä harvinaislaatuinen nuori mies. Jamie O!
    Ruuanlaittoa arjesta (lue: jääkaapin sisällöstä) inspiroituneena, kansankielellä.

    Niin, se reseptittömyys! Voisihan sitä tehdä myös kysymyksen, että minkähänlainen kokki on se, joka tekee taivaallista ruokaa ilman reseptiä, alati uudistuvista aineksista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseltäni löytyy muutamia hetken herkkyyessä aloitettuja muistiinpanokirjasia ja vihkosia pilvin pimein, jos eivät muuten kasvamista hyödytä niin onhan niitä mukava lukea - yleensä max. 2 entryä per kirja - aina vuosien jälkeen kun kirjan jossakin siivoushankkeessa löytää. Ai tällaistako ajattelin tehdä ja toteuttaa vuonna tennarit ja pillihousut.

      Jamie O. on kyllä ihanteellisen kunnianhimoinen nuorimies, taisi hieman yllättyä kun ameriikan koulujen ruokaremontti ei mennytkään läpi ihan heittämällä, sai tuta "eläpä euroopanpoika tule neuvomaan tänne miten asiat tehdään" isolla kädellä. Tällä tuotantokaudella esittelee muuten omaa kasvipuutarhaansa, sellaisen kun saisi. http://www.jamieoliver.com/gardening/jamies-garden.php

      Poista